středa 30. října 2013

Weight loss journey

Hodně lidí se mě ptá na to, jak jsem zhubla, kolik, za jak dlouho, proč, jak a kdy, tak jsem se rozhodla, že svůj druhý článek na blogísku věnuju tomuto tématu :)
Nikdy jsem nebyla hubená a nikdy jsem svoji váhu extra neřešila ani se nehlídala, ale dobře si vzpomínám, kdy jsem se na sebe definitivně "naštvala" -  když jsem se koukala na fotky z oslavy svých 25. narozenin v prosinci 2011 a zjistila jsem, že se sama sobě nelíbím ani na jedné fotce. Jsem marnivá, ráda se fotím a chci, aby mi to na obrázcích slušelo a mrzelo mě, že na fotkách mám krásné vlasy, pěkné šaty, ale vždycky mi něco  "přebývá" - paže nevypadají tak, jak bych chtěla,  obličej moc kulatý, břicho, zadek.... Rozhodla jsem se  - paradoxně v období, kdy se většina lidí láduje Vánočním cukrovím,  začít lépe a zdravěji jíst. Do dubna 2012 jsem zhubla osm kilo.  Lidé si začali všímat, říkat mi, že mi to sluší, změnu jsem zaznamenala i na oblečení. Šíleně jsem se ale bála yoyo efektu, proto jsem zašla k výživové poradkyni a v dubnu 2012 se zapsala do půlročního redukčního programu, konzultovala s ní  každých 14 dní až 3 týdny svůj jídelníček a snažila jsem se chodit za sportem, běhat, cvičit, plavat - někdy se mi to dařilo líp, někdy hůř, ale musím přiznat, že hlavní "změna"  byla to jídlo.
Přestala jsem jíst věci z fastfoodu- žádný Mekáč, KFC, žádná pizza, fornetti, nic "do mikrovlnky."  Sladké jsem nikdy moc nejedla, takže odolat zákuskům a čokoládě pro mě nebyl velký problém. Přestala jsem jíst bílé pečivo a začala si kupovat výhradně tmavé pečivo, žitný chléb, suchary.  Přestala jsem jíst uzeniny - s občasnou výjimkou prosciutta, protože to je velmi kvalitní věc s vysokým procentem masa - a u šunky začala víc číst etikety a pátrat po tom, kolik je tam procent masa, procent soli atd. Přestala jsem sladit svůj čaj a kávu a přestala jsem pít slazené fizzy drinky.  Bohužel se mi nepodařilo eliminovat z jídelníčku dietní colu (ta sice nemá kalorie, ale zdravá rozhodně není :( a alkohol - na dva roky jsem přestala pít pivo, teď si ho zase už někdy dám, ale preferuju víno. Začala jsem více experimentovat s chutěmi a zařadila jsem do svého jídelníčku  tofu, sóju, mořské plody, cizrnu, hummus, falafel, bulgur,  kuskus, grilovanou zeleninu, cottage sýr, pohanku... Zjistila jsem jak výborná a chutná může být vegetariánská a veganská kuchyně. Při obědě jsem začala na čas vynechávat přílohy, za což mi výživová poradkyně vynadala, tak jsem je zase jíst začala (rýže, velmi občas vařené brambory) a vždycky k tomu vzala mističku salátu (hlavně paprika,  karotka...).  Džusy jsem pila jen velmi zředěné vodou a celkově jsem se snažila pít hodně vody - což byl větší problém, než se prvně zdálo a doteď si musím na to dávat pozor. Přestala jsem jíst smažené jídlo. Typicky česká jídla jako omáčky, knedlíky, vepřové,  řízky atd. jsem nikdy nejedla, takže vyhnout se jim nebyl velký problém. Do července/srpna 2012 jsem zhubla 17 kilo, z velikosti 40/42 na velikost 36, občas 34.
Do dnešního dne už to dělá 20 kilo.  Víc hubnout nechci, jsem spokojená - jediné, co bych chtěla, je být více zpevněná, ale to je samozřejmě otázka spíše sportu. Jediné, co mě mrzí, je, že mi "zhubla" i prsa - nikdy jsem neměla velký prsa, ale teď mám vyloženě lentilky pod kobercem:) Ale, něco za něco, že? 

Pár mých tipů, rad a poznatků...
  • Každý občas  "sklouzne" a zahřeší. To je normální a dokonce to prý při dietě pomáhá.  Důležité je však   neříct si po nějakém prohřešku -však co, stejně už jsem to porušil/a, tak se na to prostě vykašlu, nemá to smysl!  Naopak když zahřešíte, nevyčítat si to, nenadávat si, mávnout nad tím rukou a další den si prostě dávat víc pozor. 
  • POZOR na tkz. pocvičící odměňování se. Když si člověk dá do těla ve fitku a jde domů, má ze sebe radost a je spokojený, často vás napadne, že se za takovou dřinu přece musíte odměnit a něco dobrého si koupit, protože to přece nevadí, když jste si takhle pěkně zamakaly. Takhle to ale nefunguje - pitomou čokoládovou tyčinkou defacto eliminujete veškeré dobré účinky cvičení a v konečném důsledku sežerete více kalorií, než jste spálily. 
  • Taky pozor na eating your emotions - nejezte, protože jste měly těžký den v práci, nejezte, abyste si zlepšily náladu, nejezte bezmyšlenkovitě u televize nebo v kině, nejezte z nudy,  nejezte jen protože někdo před vás postaví mističku sušenek.  Když už si chcete zahřešit, udělejte to vědomě a uvědomněle.  Nepijte svoje kalorie!  Jedna sklenice coly má přibližně stejně kalorií jako  půl balení salámu - takže když si ke svému "hodnému"  salátu dáte sklenici coly, nemůžete se divit, že nehubnete. Mnohem lepší by bylo dát si kuřecí s rýží a salátem a velkou sklenici čisté vody.
  •   Buďte rozumné.  Držet pár dnů/týdnů tvrdou přísnou dietu, co vám někdo poradil, je nesmysl,  dávat si předsevzetí, že budete každý den chodit na dvě hodiny do fitka a ráno běhat, je nesmysl, protože je to dlouhodobě neudržitelné, dříve nebo později selžete a vrátíte se do normálu v depresei z toho, že jste to nezvládly a nestojíte za zlámanou grešli. Experimentovat se cvičícím programem samozřejmě žádnou škodu nenadělá, ale co se týče diety, nedržte nic, co není dlouhodobě udržitelné -  nejde o dietu, ale o styl stravování. Foreva.
Teď mám mnohem volnější "režim" -  občas, když mám chuť, si dám i kachnu s knedlíkem a když kolega slaví narozeniny a přinese dort, neodmítnu. Nicméně celkově jsem už nastavená tak, že  se stravuju zdravě a zcela přirozeně dodržuju vše, co jsem vypsala v článku, s tím, že to je ten základ, který tvoří 90% toho, co jím - když si pak k tomu občas přihodím něco na přilepšenou, tolik to nevadí - samozřejmě, není to o tom, že bych se mohla ládovat čokoládou nebo chipsy-  to nemůžu a ani nechci.  Teď hlavně pracuju na udržení si rovnováhy mezi zdravým  jídelníčkem a uměním si občas něco "dopřát" bez výčitek a bez schízy, že zase přiberu.  Denně se vážím a když zjistím nějaký drobný posun směrem nahoru, nejezdím ten den tramvají, ale poctivě capkám pěšky, a jím střídmě. 
Tak...doufám, že vás článek třeba inspiroval, a kdybyste měly nějaké otázky, pište mi do komentů anebo přes  http://ask.fm/lucy_dora
červen 2011
 
září 2013

 





4 komentáře:

  1. Jsem hrozně ráda, že si se rozhodla pro zdravou stravu =) sama jím skoro to samý co jsi napsala "přirozeně" bez potřeby hubnout (spíš naopak), snažím se kupovat si hlavně bio věci (a jsem mírně posedlá nákupy v bio supermarketech), fair trade věci mi vždycky zvednou náladu a veganský, vegetariánský jídla jsou moje nejoblíbenější *o* přitom ale jím i maso a občas si dám pečený koleno s knedlíkem a pár piv =D striktně to dodržovat bych nedokázala a ani nechci - tím jsem chtěla říct, že se mi ten článek fakt líbí a přála bych si aby takhle hubnul každej a ne půstama a výčitkama svědomí a souhlasím se vším co píšeš a že bych chtěla abysme zase někdy pokecaly, až budu v Praze a osud tomu bude nakloněn =) jo a je super, že máš zase blog !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ráda tě kdykoli uvidím, ozvi se, až budeš v Praze.
      Já jsem právě měla hlavní motivaci ..možná ani ne dramaticky zhubnout, myslím, že kdybych si řekla- tak, teď musím zhubnout 20 kilo, tak bych se strašně vyděsila a řekla si, že to nezvládnu, že to je strašně moc.. Ale chtěla jsem hlavně si upravit jídelníček, jíst zdravěji, pravidelněji, protože jednu dobu jsem měla stravování prostě strašné - a když jsem bydlela v Anglii, tak se to jenom zhoršilo. Teďka se cítím mnohem líp a nejen protože jsem zhubla, ale hlavně protože vím, že jím správně, že jsem fit...

      Vymazat
  2. Myslím, že můj největší problém je to "eating your emotions" ... žrala bych furt cokoliv je nadosah... a nejsem líná si i něco umíchat jenom proto, že mě honí mlsná... a ta mě honí dost často a nevím jak jí zahubit...
    Držet nějakou striktní dietu nedokážu a pochybuju, že bych se vzdala všech těch naprosto nezdravých ňamek, co jsem ti vyjmenovala na asku... za poslední rok jsem přibrala témeř deset kilo a to už vidět je i když při mé výšce ta váha, co teďka mám je pořád v pohodě... dlabu furt stejně a nepřibírám teďka poslední dobou vůbec nic (jasně ta klasika kolísání kilo sem a tam), takže kdoví, co jsem to měla za tlouští období...
    Myslím, že když odbourám jezení jednou denně a budu jíst pravidelně v malých dávkách po těch třech hodinách, tak bych váhu mohla sundat dolů na nějaké mě příjemné číslo... Můj metabolismus funguje správně ale já ho špatně (vlastně nijak) používám už jsem se naučila pít, abych denně vypila min dva litry vody kvůli ledvinám, tak teďka musím vycepovat ještě tohle...
    A i když bych chtěla zařadit nějaké tyhle zdravé pochutiny na náš jídelníček, nechce se mi ten stávající měnit nějak zásadně jako jsi to udělala, ku prospěchu svému, ty. I přesto, že výsledky máš vynikající... nemám tvojí vůli ženo a velmi tě za ní obdivuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S pitím mám taky problém, musím na to dávat pozor, piju kafe a to odvodňuje...Jíst jednou denně velký jídlo je prostě zlo,na to jsem si právě nějak navykla v té Anglii a to bylo děsný.
      Btw, myslím, že máš skvělou postavu, Veni, ale... Vždycky se mi tvoje postava moc líbila, seš sexy, já mám právě úplně jinou postavu, jak jsem malinkatá, drobná, tak moje jediná šance je být roztomilý skřítek, nikdy nebudu sekšuální valkýra ...:)

      Vymazat